Ambiciozni planovi Srbije u oblasti razvoja veštačke inteligencije

Bez autora
Mar 04 2024

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da je Srbija postavila ambiciozne ciljeve u oblastima razvoja i primene veštačke inteligencije, informacione bezbednosti, biotehnologije i digitalne infrastrukture, koji su i deo plana „Srbija 2027 – Skok u budućnost”.

Jovanović je, na panelu „Veliki izazovi u oblasti digitalne industrije”, istakao da je veoma važno da se što veći broj mladih stručnjaka uključi u realizaciju ovih ciljeva.

Ministar je ukazao na to da je zato danas objavljen poziv svim diplomiranim mladim stručnjacima i studentima završnih godina fakulteta da se pridruže timu Ministarstva informisanja i telekomunikacija i budu deo više nego atraktivnih projekata koji menjaju izgled Srbije.

On je predočio da će mladi stručnjaci imati priliku da rade na uspostavljanju superkompjutera poslednje generacije, razvoju Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju, jačanju Nacionalnog centra za informacionu bezbednost, razvoju softverskih rešenja biotehnologije i elektronske uprave i daljem širenju širokopojasne telekomunikacione mreže u Srbiji.

Jovanović je naveo da je Ministarstvo pripremilo mentore koji će selektovati i voditi prijavljene kandidate, dodavši da se svi zainteresovani za ovaj poziv mogu informisati na sajtu resornog ministarstva.

Prema njegovim rečima, u prioritete tog ministarstva i Vlade spadaju dalje širenje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu i superkompjutera koji su u njemu smešteni i širenje inovacionog ekosistema u Srbiji kroz izgradnju Inovacionog distrikta u Kragujevcu.

Ministar je rekao da su prioriteti i puštanje u rad digitalno-inovaciono-kreativnog centra Ložionica u Beogradu, izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu i širenje kapaciteta postojećih parkova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

On je podsetio na to da svi startapovi unutar naučno-tehnoloških parkova imaju mogućnost besplatnog korišćenja kapaciteta superkompjutera za razvoj veštačke inteligencije u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija je ključna nova tehnologija koja već sada ima najviše uticaja na privredu i sve sfere naših života i predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojim se svet danas susreće.

Vlada Srbije je to na vreme prepoznala, pa smo mi prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja je usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije za period od 2020. do 2025. godine i već pripremamo novu za period do 2030, naglasio je Jovanović.

On je ukazao na to da je osnovan Institut za veštačku inteligenciju 2021. godine, a da Srbija ima i svoju Nacionalnu platformu za VI – superkompjuter, koji je dat besplatno na korišćenje univerzitetima, fakultetima, institutima i domaćim startap kompanijama na korišćenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik